Hogyan szabályozza az inzulin és a glükagon a vércukorszintjét

Hogyan szabályozza az inzulin és a glükagon a vércukorszintjét

A hasnyálmirigy az inzulint és a glükagont választja ki. Mindkét hormon egyensúlyban működik, hogy létfontosságú szerepet játsszon a vércukorszint szabályozásában. Ha egy hormon szintje magasabb vagy alacsonyabb, mint az ideális tartomány, akkor a vércukorszint emelkedhet vagy csökkenhet.

Együtt, az inzulin és a glükagon elősegítik a homeosztázisnak nevezett állapot fenntartását, amelyben a test belsejében fennmarad. Ha a vércukorszint túl magas, a hasnyálmirigy több inzulint választ ki. Amikor a vércukorszint csökken, a hasnyálmirigy felszabadítja a Glucagont, hogy emelje őket.

Ez az egyensúly elegendő energiát biztosít a sejtek számára, miközben megakadályozza az idegkárosodást, amely következetesen magas vércukorszintből származhat.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk az inzulin és a glükagon funkcióit és folyamatait, valamint azok cukorbetegségre gyakorolt hatásait.

inzulin, glükagon és vércukorszint

A test átalakítja a szénhidrátokat az élelmiszerekből glükózmá, egy egyszerű cukorré, amely létfontosságú energiaforrásként szolgál.

A vércukorszint azt mutatja, hogy a test mennyire hatékonyan használja a glükózt.

Ezek a nap folyamán változnak. A legtöbb esetben azonban az inzulin és a glükagon ezeket a szinteket egészséges tartományban tartja.

Ha a test nem konvertál elegendő glükózt, a vércukorszint továbbra is magas. Az inzulin segíti a sejteket a glükóz elnyelésében, csökkentve a vércukorszintet és a sejtek energiájának glükózt biztosítva.

Ha a vércukorszint túl alacsony, a hasnyálmirigy felszabadítja a glükagont. A Glucagon arra utasítja a májat, hogy engedje fel a tárolt glükózt, ami a vércukorszint emelkedését okozza.

A hasnyálmirigy -szigeteksejtek felelősek mind az inzulin, mind a glükagon felszabadításáért. A hasnyálmirigy ezen sejtek sok klaszterét tartalmazza. Számos különféle típusú szigeteksejt létezik, beleértve a béta -sejteket, amelyek felszabadítják az inzulint, és az alfa -sejteket, amelyek felszabadítják a glükagont.

Hogyan működik az inzulin

A sejteknek glükózra van szükségük az energiához. A legtöbbjük azonban nem képes glükózt használni inzulin nélkül.

Az inzulin glükóz hozzáférést biztosít a sejtekhez. Az egész testben a sejtek inzulinreceptoraihoz kapcsolódik, és arra utasítja a sejteket, hogy nyissanak meg és biztosítsák a glükózba való belépést.

Az inzulin alacsony szintje folyamatosan kering az egész testben. A májban az inzulin jelek tüskéje is magas. A máj felszívja a glükózt, majd megváltoztatja azt egy glikogénnek nevezett tárolómolekulává.

Amikor a vércukorszint csökken, a glükagon utasítja a májat, hogy a glikogént glükóztá alakítsák, ami a vércukorszint szintjének normál visszatérését okozta.

Az inzulin a sérülés utáni gyógyulást is támogatja az aminosavak izmokba történő szállításával. Az aminosavak elősegítik az izomszövetben lévő fehérje felépítését, tehát ha az inzulinszint alacsony, az izmok nem gyógyulhatnak meg megfelelően.

Hogyan működik a glükagon

A máj a glükózt tárolja a sejtek táplálására az alacsony vércukorszint alatt. Az ételek és a rossz táplálkozás kihagyása csökkentheti a vércukorszintet. A glükóz tárolásával a máj gondoskodik arról, hogy a vércukorszint szintje állandó maradjon az étkezés és az alvás közben.

Amikor a vércukorszint esik, a hasnyálmirigy sejtjei kiválasztják a glükagont. A glükagon arra utasítja a májat, hogy a glikogént glükóztá alakítsák, így a glükóz jobban elérhető a véráramban.

Innentől kezdve az inzulin a test sejtjein lévő receptorokhoz kapcsolódik, és biztosítja, hogy felszívják a glükózt.

Az inzulin és a glükagon ciklusban működik. A glükagon kölcsönhatásba lép a májkal a vércukorszint növelése érdekében, míg az inzulin csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy a sejtek glükózt használják.

Ideális vércukorszint

Számos tényező, beleértve az inzulinrezisztenciát, a cukorbetegséget és a kiegyensúlyozatlan étrendet, a vércukorszint emelkedését vagy zuhanását okozhatja.

A vércukorszint standard mérési egységei dekiliterre (mg/dl) milligramm. Az ideális vércukorszint a következők:

Vércukorszint (mg/dl) reggeli előtt

Cukorbetegség nélküli személy: 100 mg/dlperson cukorbetegséggel: 70–13
2 órával az étkezés után Cukorbetegség nélküli személy: Kevesebb mint 140 mg/dlperson cukorbetegséggel: kevesebb, mint 180 mg/dl
BEUSTLE Cukorbetegség nélküli személy: 120 mg/DLPerson cukorbetegséggel: 90–150 mg/dl

a1c egy olyan mérés, amely képet ad az átlagos glükózszintről hosszabb ideig. Az A1C -leolvasásoknak 7 % alattnak kell lenniük a cukorbetegségben szenvedő embereknél, és kevesebb, mint 6 % -a a cukorbetegségnél.

További információ az optimális vércukorszintről, ide kattintva.

Hogyan befolyásolja a vércukorszint a testet

inzulin és glükagon, nem veszi fel azonnal az azonnali hatást, különösen azokban az emberekben, akiknek a vércukorszintje rendkívül magas vagy alacsony.

Magas vércukorszint

A magas vércukorszint tünetei a következők:

 • A szokásosnál gyakrabban vizel: a vesék a magas vércukorszintre reagálnak. hogy megszabaduljon a felesleges glükóztól.
 • Túlzott szomjúság, amely a gyakori vizelést kíséri: A vesék kiszáradást és intenzív szomjúságot okozhatnak, amikor a vércukorszint szabályozására próbálnak szabályozni.
 • Túlságosan éhes érzés: A magas vércukorszint nem okozza az éhség érzéseit. Az inzulin csökkenése azonban gyakran éhezést okoz, amikor magas vércukorszintet kíséri.

Az idő múlásával a rendkívül magas vércukorszint a következő tünetekhez vezethet:

 • Megmagyarázhatatlan fogyás
 • Lassú gyógyulás
 • Viszkető, száraz bőr
 • A fertőzések fokozott valószínűsége
 • Fáradtság vagy nehézség a koncentráláshoz
 • Homályos látás
 • Székrekedés, hasmenés, vagy mindkettő
 • ERECTIBLE DYSFUNTSION

alacsony vércukor vércukor.

Az alacsony vércukorszint tünetei a következők:

 • szédülés
 • Gyors szívverés
 • Gyengeség
 • bizsergés, különösen a nyelvben, ajkakban, karokban vagy lábakban
 • éhség a hányinger mellett
 • ájulás
 • Zavart és nehézségeket koncentrálni
 • Irritivitás

Kezelés nélkül az alacsony vércukorszint rohamokhoz vagy tudatosságvesztéshez vezethet.

A cukorbetegség típusai

cukorbetegség alakul ki, ha az inzulin hatástalanná válik, vagy amikor a test nem képes eléggé előállítani. A betegség problémákat okoz a vércukorszint szabályozásával.

Számos különféle cukorbetegség létezik:

1. típusú cukorbetegség

Az 1. típusú cukorbetegség egy autoimmun állapot, amely gyakran fiatalkorban jelentkezik. Ezért néha fiatalkori cukorbetegségnek hívják.

Az ilyen típusú cukorbetegség magában foglalja az immunrendszer támadásait a hasnyálmirigy inzulint szekretáló béta-sejtjein.

Az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek gyakran nagyon magas vércukorszintet tapasztalnak. Az alacsony inzulinszint azonban azt jelenti, hogy nem tudják használni a glükóz nagy részét a vérükben.

2. típusú cukorbetegség

A 2. típusú cukorbetegség a leggyakoribb cukorbetegség, és általában életmód -problémák miatt alakul ki, például túlsúlyos.

A 2. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek inzulinrezisztenciájúak, ami azt jelenti, hogy a sejtek nem reagálnak megfelelően, amikor az inzulin utasítja őket, hogy felszívják a glükózt a véráramból.

terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség a cukorbetegség egyik formája, amely egyes nőkben kialakul a terhesség alatt.

Amikor egy nő terhes, a fejlődő babát támogató placenta ronthatja a testének inzulin használatának képességét.

Ennek eredményeként az inzulinrezisztencia, amely a 2. típusú cukorbetegséghez hasonló tüneteket vált ki.

A terhességi cukorbetegség általában a baba születése után eltűnik. Ez azonban a 2. típusú cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázati tényezője.

Összegzés

Az inzulin és a glükagon elengedhetetlen a normál vércukorszint fenntartásához.

Az inzulin lehetővé teszi a sejtek számára, hogy felszívják a glükózt a vérből, míg a glükagon a tárolt glükóz felszabadulását kiváltja a májból.

Mindenkinek, akinek 1. típusú cukorbetegsége van, és néhány, a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embernek, kiegészítenie kell az inzulinját, és diétás és rendszeres testmozgás révén kezelnie kell a vércukorszintjét.

q:

Vannak -e olyan gyógyszerek, amelyek a cukorbetegséget kezelik a felesleges glükóz kiküszöbölésével vagy a glükagon előállításának csökkentésével, nem pedig az inzulin kiegészítésével?

a:

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a glükózt vagy blokkolják a glükagont, de csak a glikémiás kontrollot tudják kiegészíteni, és nem helyettesíthetik az inzulint.

Példa a Pramlintide, egy olyan gyógyszer, amely csökkenti a glükagon hasnyálmirigy -szekrécióját, és amelyet az orvosok felírhatnak az 1. típusú cukorbetegség kezelésének részeként. A metforminnak nevezett gyógyszer csökkenti a máj felszabadulását, és javítja a test képességét az inzulin reagálására a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél. A

nátrium-glükózt transzport protein2 (SGLT2) inhibitorok egy másik gyógyszercsoport, és úgy működnek, hogy befolyásolják a veséket, hogy több glükózt szekretáljanak. Az SGLT2 példája a canagliflozin. Ne feledje, hogy bár számos kezelési lehetőség létezik, mindenki eltérő, ezért fontos, hogy az orvosával együtt dolgozzon a cukorbetegség ellenőrzésére szolgáló legjobb kezelési terv meghatározása érdekében.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

 • Táplálkozás/étrend
 • Elhízás/fogyás/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak, Tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

تغيير العملة