Обърнете внимание на това как краката ви се чувстват притискащи на пода.

Обърнете внимание на това как краката ви се чувстват притискащи на пода.

В краткосрочен план дисоциацията е начинът на мозъка да ви предпази от огромна болка или мъка. Но в дългосрочен план травмата все още наваксва и дисоциацията може да означава по-голяма вероятност от ПТСР, самонараняване или дори халюцинации. За да спрете да се разграничите в момента, заземете се в тук и сега, като обърнете внимание на дъха си, петте си сетива или предмет, който носите със себе си.

Подобно на глутен или озон, дисоциацията е едно от онези неща, за които всички са чували, но малцина наистина могат да определят. Тази седмица ще говорим за това какво е дисоциацията, как се развива и три начина да се противопоставите, ако го разпознаете като проблем в живота си.

Какво е дисоциация?

Дисоциацията е отряд, независимо дали от тялото, емоциите или обкръжението ви. Накратко, дисоциацията е обратното на присъствието в тук и сега.

Всички понякога се разграничават. Помислете за всички времена, в които е трябвало да прочетете страница, защото умът ви е бил другаде, или сте влезли в алеята си, но не сте помнили шофирането до вкъщи.

дори много търсеното състояние на потока е технически дисоциация: вие се поглъщате напълно от всичко, което правите-пишете, рисуване, кодиране или други подобни-и изключени от вашето обкръжение и преминаването на време.

Дисоциацията не е генетична черта. Вместо това, това е отговор, който се усъвършенства чрез опит и необходимост. Понякога може да бъде полезно – помислете за героични войници, ранени на бойното поле, които блокираха болката си, за да спасят другите. Дори много търсеното състояние на потока е технически дисоциация: вие се поглъщате напълно от всичко, което правите-писане, рисуване, кодиране или други подобни-и изключени от обкръжението си и изминаването на времето.

Дисоциацията също може да бъде тактика за оцеляване при спешни случаи по време на интензивна болка или травма. Това ви отрязва от опита си, което ви изтръпва, когато болката или паниката иначе биха ви затрупали. Това означава, че в краткосрочен план дисоциацията е необходима за оцеляване.

Но понякога това идва с разходи в дългосрочен план. Австралийските изследователи изследвали възрастни, които са били приети в травматични центрове от ниво 1 след травматични наранявания. Те бяха оценени по време на прием и в рамките на един месец, а след това се оценяваха три месеца по-късно. Те откриха, че онези, които имат повече симптоми на паника веднага след нараняването си, също имат по -голяма дисоциация, което има смисъл – колкото по -преобладаващо е преживяването, толкова по -голяма е вероятността някой да се възползва от реалността. Но тази по -висока дисоциация също прогнозира пренасочен тук по -голяма вероятност от посттравматично стресово разстройство три месеца по -късно. Сякаш първоначалното измъчване от реалността отложи само психологическата болка, влошавайки се по -късно.

Това може да е случаят с оцелелите от сексуалното насилие в детството, по някои много специфични начини. Възрастните, които халюцинират – гладуват или виждат неща, които не са там – по -вероятно е да са преживели сексуално насилие като дете. Тази връзка работи поне отчасти чрез по -високата тенденция на жертвите да се отделя. И кой би могъл да ги обвинява?

Дисоциацията отделя ужасни събития, за да можете да преминете през друг ден. За съжаление, дисоциацията не позволява на тези оцелели постоянно да се отърсят от психологическите белези на злоупотреби в дългосрочен план. За тези, които са преживели сексуално насилие в детска възраст, колкото повече са се разединявали, толкова повече е вероятно да се наранят като възрастни.

Всичко това говори за дисоциация като меч с две остриета. От една страна, той предлага аварийно бягство от реалността, когато тялото и умът наистина се нуждаят от това. От друга страна, оцелелите от злоупотреби са получили толкова много практика при дисоциация, че често става автоматично в моменти на стрес, силна емоция или възприемана опасност. Но когато дисоциацията продължава да се използва, дори когато заплахата престане да съществува – оцелелата от деца на деца израства и се движи, насилникът умира или е затворен – дисоциацията спира да защитава и започва да се препречи. Той оставя човека изключен, разположен навън и, по ирония на съдбата, уязвим към повече опасност.

Как се чувства дисоциацията?

Две от по -често срещаните форми на дисоциация се наричат деперсонализация и Дереализация.

Деперсонализацията се чувства отделена или отчуждена от тялото ви. Хората, които изпитват деперсонализация, често съобщават, че не се разпознават в огледало, чувството си, че тялото им не е тяхно собствено, чувство, сякаш някой друг говори или дори временно не може да говори. Това е върховното преживяване „извън тялото“.

За мнозина има усещане за емоционално изтръпване – просто се чувствам вид „мех“ за нещата, които трябва да бъдат емоционално интензивни.

за Много, има и усещане за емоционално изтръпване – просто се чувствам вид „мех“ за неща, които трябва да бъдат емоционално интензивни. Излишно е да казвам, че това може да бъде тревожно преживяване, ако се чувства дълбоко и неконтролируемо. Но като повечето неща, деперсонализация съществува върху спектър. Може дори да успеете да предизвикате някаква деперсонализация, като се вгледате напрегнато в собствената си ръка за една до две минути.

дереализацията се чувства откъснато или отчуждено от обкръжението си, като например да си в средата на препълнено парти и да се чувстваш Сякаш просто смътно го гледаш по телевизията. Хората често казват, че светът изглежда фалшив или че го виждат през воал. Други съобщават, че светът губи цвят и изглежда сив. Някои хора изпитват дереализация по време на секс и това може да допринесе за разстройството на сексуалната дисфункция.

Като деперсонализация, дереализацията съществува в спектъра. Ако някога сте се взирали в огън или строб светлина, може да сте разгледали как се чувства това. Възможно е също така да сте в състояние да предизвикате някаква незначителна дереализация, като се взирате отблизо в стена за няколко минути.

Как работи дисоциацията в мозъка?

Дисоциация, както всяка друга Психологическият опит е базиран в мозъка. Все още има много мистерия около как работи, но изследователите са намерили няколко начина, по които мозъчната активност на хората с разстройство на дисоциация/дереализация се различава от тези без разстройството.

при тези, които често имат дисоциация/ Дереализация, тази мозъчна област винаги е малко хиперактивна, но когато се случи нещо стресиращо, тя всъщност не се активира толкова, колкото трябва.

Една разлика се крие в мозъчната система, която контролира бойта или- Отговор на полета. При тези, които често имат дисоциация/дереализация, тази мозъчна област винаги е малко хиперактивна, но когато се случи нещо стресиращо, всъщност не се активира толкова, колкото трябва. В тази мозъчна система има и по-малко от обратна връзка, която му казва да се охлади, след като е активирана твърде дълго.

Друга разлика се крие в лимбичната система, центъра за обработка на емоцията на мозъка. Тази област също е по -малко активирана, отколкото трябва да бъде по време на дисоциация, като отново показва как мозъкът „зоните навън“.

Как да спрете дисоциацията

ако се чувствате разединяващи се, как сте Върнете се?

На първо място, ако сте разпознали себе си в днешното шоу и сте преживели травма или злоупотреба, струва си да потърсите помощ. Дисоциацията често се движи с прасенце с ПТСР и двете са лечими. Намерете лицензиран специалист по психично здраве с опит с лечение на ПТСР с дисоциация. Добрата новина е, че когато лечението конкретно се занимава с дисоциацията, хората могат да реагират доста добре.

За ежедневно заземяване опитайте тези три съвета.

1. Включете сетивата си

Това е класическият начин да се предпазите от изплъзване. Например, пукайте силна дъха мента … или три. Изстискайте кубче лед в ръката си. Обърнете внимание на това как краката ви се чувстват притискащи на пода. Назовете пет неща, които можете да видите в момента. Накратко, използвайте тялото си! Спечелете малко сцепление, като се почувствате, виждате, чувайте, миришеш и дегустираш тук и сега.

2. Обърнете голямо внимание на дишането си

Можете да направите това навсякъде и никой не трябва да знае какво правите. Бавно дишайте в носа си. Почувствайте усещането за хладния въздух, докато се движи в ноздрите ви. След това следвайте въздуха, когато той влиза в носа ви и се разпространява в задната част на гърлото. След това, бавно издишайте. Почувствайте контраста на топлия въздух и усещането, тъй като той оставя ноздрите ви. Отново сензорният вход ви държи свързан с тялото и обкръжението ви.

3. Изберете обект, който да ви държи в настоящето

Може да е нещо като малък камък, снимка или спомен. Някои хора намират за полезно да използват нещо носимо, като пръстен или чар на колие, така че винаги го имате със себе си. Изградете асоциация между него и настоящето – всеки път го виждате или докоснете, напомнете си, че сте тук и сега. След това, когато имате нужда от него, можете да посегнете към него.

Дисоциацията е разнообразна и често е трудно да се опише. Плюс това, тук сме имали време да се докосваме до два общи типа. За повече информация вижте някои често задавани въпроси от добрите хора от Международното дружество за изучаване на травма и дисоциация.

Този епизод първоначално е написан от д -р Елън Хендриксен. Той е значително актуализиран и записан от д -р Джейд Ву.

Цялото съдържание тук е само за информационни цели. Това съдържание не замества професионалната преценка на вашия собствен доставчик на психично здраве. Моля, консултирайте се с лицензиран специалист по психично здраве за всички индивидуални въпроси и проблеми.

за автора

Джейд Ву, доктор на науките психолог

dr. Джейд Ву беше домакин на разумния психолог подкаст между 2019 и 2021 г. Тя е лицензиран клиничен психолог. Тя получи докторска степен. от Бостънския университет и завърши клинична резиденция и стипендия в Медицинското училище на университета Дюк.

Следвайте Facebook LinkedIn Pinterest Абонирайте се за разумния психолог подкаст Spotify Google Stitcher

Искате постно, тонизирано, мускулно тяло на плувец, но без всичко това досадно плуване? Get-Fit човек разбира. Ето защо той е създал тази персонализирана тренировка по плуване, която можете да направите извън водата (не се изисква плаващи или бански костюм).

от Бен Грийнфийлд Get-Fit Guy 8 ноември 2013 г. 1-минутен чете Плувците обикновено имат хубави тела, изгарят много калории по време на тренировките си и притежават превъзходна сърдечно -съдова фитнес.

Но понякога е или а) неудобно да стигнете до басейна или б) просто не сте типа на плуването .

За щастие, все още можете да получите добра тренировка по плуване, без да плувате. Ето една схема, която правя, когато пътувам и не мога да стигна до басейн:

загрейте за 2-5 минути. Предпочитам да скачам крикове, които изискват подобно движение на рамото като плуване. След това направете:

20 скока на клек. Бонус точки, ако държите ръцете си удължени над стила на главата си „Стойният“. 10 скокове на Lunge на страна, за да увеличите сърдечната честота още повече. 10 Pushups за гмуркане (известен още като индуистки лицеви опори) 20 редовни клякания. Бонус точки, ако държите ръцете си удължени над стила на главата си „Стойният“. 10 Lunge с обрати на страна, които работят същите усукващи основни мускули, които използвате, докато плувате. Не се изискват тежести. 20 кранове на предната дъска на страна. 20 Странични въртене на дъската на страна. 20 Supermans 20 Flutterkicks на страна.

Попълнете цялата рутина 1-3 пъти през!

Ако ви хареса тази тренировка, може да харесате и моето бебе, навън е твърде студено, за да шофирате до басейна Swim Workout И моята статия за това как да получите рамене като

имате ли свои съвети за добавяне или въпроси как да получите тренировка по плуване, без да плувате? Оставете отзивите си на facebook.com/getfitguy!

Цялото съдържание тук е само за информационни цели. Това съдържание не замества професионалната преценка на вашия собствен доставчик на здраве. Моля, консултирайте се с лицензиран здравен специалист по всички индивидуални въпроси и проблеми.

за автора

Бен Грийнфийлд

Бен Грийнфийлд получи бакалавърска и магистърска степен от Университета на Айдахо в спортната наука и физиологията на упражненията; Лични сертификати за обучение и сила и кондициониране от Националната асоциация за сила и кондициониране (NSCA); Сертификат за спортно хранене от Международното общество за спортно хранене (ISSN), усъвършенстван сертификат за монтаж на велосипеди от Серота. Той има над 11-годишен опит в треньорските професионални, колегиални и развлекателни спортисти от всички спортове и както помогнаха стотици клиенти да постигнат загуба на тегло и фитнес.

Абонирайте се за подкаст на Get-Fit Guy Spotify Google Stitcher

Понякога идва време вашият надежден човек да променя мнения и учения въз основа на авангардни изследвания, в които постоянно се задълбочавам. Днес ще разкрия нещо, за което греших, когато става въпрос за загуба на мазнини.

от Бен Грийнфийлд Get-Fit Guy 19 май 2014 г. 4-минутен readepisode #186 Играйте пауза Слушайте какъв вид вдигане на тежести изгаряния най -мазнините? В момента изпитваме проблеми с възпроизвеждането на Safari. Ако искате да слушате аудиото, моля, използвайте Google Chrome или Firefox.

Понякога идва време вашият надежден човек да промени мнението и ученията си въз основа на авангардното изследване, че съм аз съм постоянно се задълбочава. Днес ще разкрия нещо, за което греших, когато става въпрос за загуба на мазнини.

Виждате ли, в епизода коя е най -добрата тренировка за загуба на мазнини?, Давам ви 5 характеристики на Успешна програма за загуба на мазнини:

удобство. Това означава, че можете да го направите навсякъде, без да сте принудени да прекарате два часа във фитнес зала, да получите достъп до специално оборудване или да закупите скъпи джаджи.

Пълно тяло. Всеки мускул в тялото ви трябва да бъде насочен за максимален метаболитен тласък, така че комбинирайте упражненията на горната и долната част на тялото.

Стимулация на сърдечната честота. За максимална сърдечно -съдова стимулация, тренировката трябва да изисква преминаването от упражнения към упражнения с минимална почивка.

Няма големи тежести. За да увеличите загубата на мазнини, трябва да можете да направите повече от 8 повторения на упражнение.

Консистенция. Трябва да можете да правите тренировката 2-4 пъти всяка седмица, без да се налага да почивате няколко дни поради прекомерна болезненост.

Оказва се, че въз основа на най -новите изследвания, сгреших по една от тези точки. Можете ли да познаете кой?

номер 4 – Без големи тежести.

Всъщност наскоро открих проучване, което показа, че тежкото вдигане на тежести изгаря предимно мазнини!

Какъв вид повдигане на тежести изгаря най -много мазнини?

Проучването – озаглавено „Консумация на кислород и употреба на субстрата след упражнение за резистентност“ – сравнява ефектите на различните видове интензивност на тренировка и тегла върху количеството мазнини, които участниците в изследването изгориха след приключване на упражнението.

Изследователите имаха 16 студенти от мъжки пол, всички от които тренираха поне 6 месеца, тренират с тежести с различна интензивност. В един момент те тренираха с висока интензивност, в която завършиха 3 комплекта от 10 повторения при 75% от максимума на едното си повторение (1RM). Тогава те тренираха с ниска интензивност, завършвайки 3 комплекта от 15 повторения при 50% от своите 1RM. Количеството енергия, което всеки студент, използван по време на тренировъчните сесии с ниска интензивност и висока интензивност, беше практически същото.

Но след това изследователите наблюдават разходите за енергия на участниците в продължение на два часа след тренировката. За да направят това, те накараха участниците да седят на пейка веднага след завършване на сесията за повдигане на тежести и след това продължиха да почиват за 2 часа, след което бяха анализирани тяхната консумация на кислород, сърдечна честота и други важни маркери.

Contents

تغيير العملة