Πώς η ινσουλίνη και το γλυκαγόνο ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος

Πώς η ινσουλίνη και το γλυκαγόνο ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος

Το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Και οι δύο ορμόνες εργάζονται σε ισορροπία για να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν το επίπεδο μιας ορμόνης είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο από το ιδανικό εύρος, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να ακουμπήσουν ή να πέσουν.

Μαζί, η ινσουλίνη και η γλυκαγόνο βοηθούν στη διατήρηση ενός κράτους που ονομάζεται ομοιόσταση στις οποίες οι συνθήκες μέσα στο σώμα παραμένουν σταθερές. Όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το πάγκρεας απελευθερώνει το γλυκαγόνο για να τα αυξήσει.

Αυτή η ισορροπία βοηθά στην παροχή επαρκούς ενέργειας στα κύτταρα, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την νευρική βλάβη που μπορεί να προκύψει από σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε τις λειτουργίες και τις διαδικασίες ινσουλίνης και γλυκαγόνης καθώς και τις επιπτώσεις τους στον διαβήτη.

ινσουλίνη, γλυκαγόνη και σάκχαρο αίματος

Το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες από τα τρόφιμα σε γλυκόζη, μια απλή ζάχαρη που χρησιμεύει ως ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένα μέτρο για το πόσο αποτελεσματικά το σώμα χρησιμοποιεί γλυκόζη.

αυτά ποικίλλουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ινσουλίνη και το γλυκαγόνο διατηρούν αυτά τα επίπεδα μέσα σε ένα υγιές εύρος.

Όταν το σώμα δεν μετατρέπει αρκετή γλυκόζη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά. Η ινσουλίνη βοηθά τα κύτταρα να απορροφούν τη γλυκόζη, να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος και να παρέχουν στα κύτταρα γλυκόζη για ενέργεια.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά, το πάγκρεας απελευθερώνει γλυκαγόνη. Το Glucagon καθοδηγεί το ήπαρ να απελευθερώσει αποθηκευμένη γλυκόζη, η οποία προκαλεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τα κύτταρα νησιδίων στο πάγκρεας είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση τόσο της ινσουλίνης όσο και της γλυκαγόνης. Το πάγκρεας περιέχει πολλά συστάδες αυτών των κυττάρων. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι κυττάρων νησιδίων, συμπεριλαμβανομένων των βήτα κυττάρων, τα οποία απελευθερώνουν ινσουλίνη και άλφα κύτταρα, τα οποία απελευθερώνουν γλυκαγόνη.

πώς λειτουργεί η ινσουλίνη

Τα κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη για ενέργεια. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη χωρίς τη βοήθεια της ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη δίνει πρόσβαση στη γλυκόζη στα κύτταρα. Συνδέεται στους υποδοχείς ινσουλίνης σε κύτταρα σε όλο το σώμα, καθοδηγώντας τα κύτταρα να ανοίξουν και να χορηγήσουν είσοδο στη γλυκόζη.

Τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης κυκλοφορούν συνεχώς σε όλο το σώμα. Μια ακίδα στα σήματα ινσουλίνης στο ήπαρ ότι η γλυκόζη του αίματος είναι επίσης υψηλή. Το ήπαρ απορροφά τη γλυκόζη και στη συνέχεια το αλλάζει σε ένα μόριο αποθήκευσης που ονομάζεται γλυκογόνο.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το γλυκαγόνο δίνει εντολή στο ήπαρ να μετατρέψει το γλυκογόνο πίσω στη γλυκόζη, προκαλώντας την επιστροφή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η ινσουλίνη υποστηρίζει επίσης την επούλωση μετά από τραυματισμό παρέχοντας αμινοξέα στους μύες. Τα αμινοξέα βοηθούν στην κατασκευή της πρωτεΐνης που υπάρχει στον μυϊκό ιστό, οπότε όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά, οι μύες μπορεί να μην θεραπεύονται σωστά.

πώς λειτουργεί το γλυκαγόνη

Το ήπαρ αποθηκεύει τη γλυκόζη για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής ζάχαρης στο αίμα. Η παράκαμψη των γευμάτων και η κακή διατροφή μπορούν να μειώσουν τη ζάχαρη του αίματος. Με την αποθήκευση της γλυκόζης, το ήπαρ διασφαλίζει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν σταθερά μεταξύ των γευμάτων και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν πέφτει η γλυκόζη του αίματος, τα κύτταρα στο πάγκρεας εκκρίνουν γλυκαγόνη. Το Glucagon καθοδηγεί το ήπαρ να μετατρέψει το γλυκογόνο σε γλυκόζη, καθιστώντας τη γλυκόζη πιο διαθέσιμη στην κυκλοφορία του αίματος.

Από εκεί, η ινσουλίνη συνδέεται με τους υποδοχείς της στα κύτταρα του σώματος και εξασφαλίζει ότι μπορούν να απορροφήσουν τη γλυκόζη.

Η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη λειτουργούν σε έναν κύκλο. Το γλυκαγόνο αλληλεπιδρά με το ήπαρ για να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος, ενώ η ινσουλίνη μειώνει το σάκχαρο του αίματος βοηθώντας τα κύτταρα να χρησιμοποιούν γλυκόζη.

Ιδανικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, του διαβήτη και της μη ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προκαλέσει ακίδα ή πόλη επίπεδα στο αίμα ή πτώση.

Οι τυποποιημένες μονάδες μέτρησης για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χιλιοστόγραμμα ανά deciliter (mg/dl). Οι ιδανικές περιοχές σακχάρου στο αίμα έχουν ως εξής:

Επίπεδο γλυκόζης αίματος (mg/dl) Πριν από το πρωινό Πρόσωπο χωρίς διαβήτη: 100 mg/dlperson με διαβήτη: 70-13 2 ώρες μετά από ένα γεύμα

από 140 mg/dlperson με διαβήτη: λιγότερο από 180 mg/dl Bedtime Πρόσωπο χωρίς διαβήτη: 120 mg/dlperson με διαβήτη: 90-150 mg/dl

a1c είναι μια μέτρηση που δίνει μια εικόνα των μέσων επιπέδων γλυκόζης σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αναγνώσεις A1C πρέπει να είναι κάτω από 7 τοις εκατό για άτομα με διαβήτη και λιγότερο από 6 τοις εκατό για όσους δεν έχουν διαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνοντας κλικ εδώ.

Πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν το σώμα

Η ινσουλίνη και το γλυκαγόνο δεν έχουν άμεση επίδραση, ιδιαίτερα σε άτομα των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι εξαιρετικά υψηλά ή χαμηλά.

Υψηλή σακχάρου στο αίμα

Τα συμπτώματα του υψηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:

 • για να απαλλαγείτε από την υπερβολική γλυκόζη.
 • Η υπερβολική δίψα που συνοδεύει συχνή ούρηση: οι νεφροί μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και συναισθήματα έντονης δίψας όταν προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρο του αίματος.
 • Αίσθημα υπερβολικά πεινασμένου: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δεν προκαλεί άμεσα συναισθήματα πείνας. Ωστόσο, μια πτώση στην ινσουλίνη συχνά προκαλεί πείνα όταν συνοδεύει το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, το εξαιρετικά υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ανεξάπητη απώλεια βάρους
 • Αργή θεραπεία
 • φαγούρα, ξηρό δέρμα
 • Αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων
 • κόπωση ή δυσκολία συγκέντρωσης
 • θολή όραση
 • Δυσκύματα, διάρροια, ή και τα δύο
 • στύση δυσλειτουργία

ζάχαρη στο αίμα.

Τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:

 • Dizziness
 • Ταχεία καρδιακός παλμός
 • Αδυναμία
 • Τρέξιμο, ιδιαίτερα στη γλώσσα, τα χείλη, τα χέρια ή τα πόδια
 • Πείνα παράλληλα με τη ναυτία

Χωρίς θεραπεία, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης.

Τύποι διαβήτη

Ο διαβήτης αναπτύσσεται είτε όταν η ινσουλίνη γίνεται αναποτελεσματική είτε όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετό από αυτό. Η ασθένεια προκαλεί προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι διαβήτη:

διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που συχνά παρουσιάζει σε νεαρή ηλικία. Για το λόγο αυτό, ονομάζεται μερικές φορές νεανική διαβήτης.

Αυτός ο τύπος διαβήτη περιλαμβάνει επιθέσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα σε μερικά από τα κύτταρα βήτα που εκκρίνουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 συχνά αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης, ωστόσο, σημαίνουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεγάλο μέρος της γλυκόζης στο αίμα τους.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη και συνήθως αναπτύσσεται λόγω προβλημάτων του τρόπου ζωής, όπως το υπερβολικό βάρος.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά όταν η ινσουλίνη τους δίνει εντολή να απορροφούν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που αναπτύσσεται σε ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ο πλακούντας που υποστηρίζει το αναπτυσσόμενο μωρό μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματός της να χρησιμοποιεί ινσουλίνη.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης κύησης συνήθως πηγαίνει μακριά μετά τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την μεταγενέστερη ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Περίληψη

Η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των φυσιολογικών περιοχών σακχάρου στο αίμα.

Η ινσουλίνη επιτρέπει στα κύτταρα να απορροφούν τη γλυκόζη από το αίμα, ενώ το γλυκαγόνο ενεργοποιεί μια απελευθέρωση αποθηκευμένης γλυκόζης από το ήπαρ.

Όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 1 και μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να συμπληρώσουν την ινσουλίνη τους και να διαχειρίζονται το σάκχαρο του αίματός τους μέσω διατροφής και τακτικής άσκησης.

q:

Υπάρχουν κάποια φάρμακα που θεραπεύουν τον διαβήτη εξαλείφοντας την υπερβολική γλυκόζη ή τη μείωση της παραγωγής γλυκαγόνης και όχι με τη συμπλήρωση ινσουλίνης;

a:

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη ή το μπλοκ γλυκογόνου, αλλά μπορούν να συμπληρώσουν μόνο τον γλυκαιμικό έλεγχο και μπορεί να μην αντικαταστήσουν την ινσουλίνη.

Ένα παράδειγμα είναι το pramlintide, ένα φάρμακο που μειώνει την παγκρεατική έκκριση του γλυκογόνου και το οποίο οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ως μέρος της θεραπείας για διαβήτη τύπου 1. Ένα φάρμακο που ονομάζεται μετφορμίνη μειώνει την ποσότητα ζάχαρης που απελευθερώνει το ήπαρ και βελτιώνει επίσης την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

αναστολείς πρωτεΐνης μεταφοράς νατρίου-γλυκόζης (SGLT2) είναι μια άλλη κατηγορία φαρμάκου και λειτουργούν επηρεάζοντας τους νεφρούς για να εκκρίνουν περισσότερη γλυκόζη. Ένα παράδειγμα ενός SGLT2 είναι η Canagliflozin. Θυμηθείτε ότι αν και υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, όλοι είναι διαφορετικοί, οπότε είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε το καλύτερο θεραπευτικό σχέδιο για τον έλεγχο του διαβήτη σας.

Οι απαντήσεις αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ιατρικών εμπειρογνωμόνων μας. Όλο το περιεχόμενο είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή.

 • Διατροφή/δίαιτα
 • Η παχυσαρκία/απώλεια βάρους/γυμναστήριο
 • Ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

تغيير العملة